Dan Andersson

2010-02-23

Hållbar utveckling.

Filed under: Uncategorized — Dan Andersson @ 09:28

Hållbar utveckling, utvecklad hållbarhet, håll utvecklingen bar, utveckla håll, eller kanske rentav invecklad hållbarhet, är det svårt att förstå? Jag kan inte förstå varför våra beslutsfattare har så svårt att skilja på begreppen. Kortsiktighet ger kanske mer pengar i plånboken åt de som sitter på höga hästar men bara för stunden. När allt kommer kring så klarar vi oss inte om vi inte ser till att skapa resurser för framtida bruk, det är precis som med jakt. Om man skjuter ut alla djur på en gång finns inga djur att jaga nästa år. Som det ser ut idag jagar våra beslutsfattare och politiker snabb framgång bara för att förlora den vid nästa val, och då ägnar man sig in i det sista åt röstfiske….

Tittar vi på den globala utvecklingen är det ju ingen hemlighet att vi idag överutnyttjar vår planet, och skulle vi leva efter ett hållbart utnyttjande måste vi dra ner på en hel del bekvämligheter men vem vill göra det? Egentligen skulle vi behöva 5 sådana här tellusar om vi skulle leva som vi gör idag och ändå kalla det för hållbart…

Om vi ska fortsätta att tjata om hur vi sköter oss på hemmaplan så kan vi börja med att se över vårat nyttjande av naturresurserna och förstörelsen av de sista värdefulla habitat vi har i tex förorterna. Okej vi har varit duktiga också på den sista tiden, vi har faktiskt återskapat en del våtmarker, gett skydd åt en del skogar med höga naturvärden mm men jag menar att det räcker inte, vi behöver fler våtmarker i de förortsnära områdena, vi behöver även skydda flerhundraåriga skogar från skövling i dessa områden. Men vad gör vi? – Inte mycket.

Jag har ju tidigare talat om hur viktigt det är med våtmarker som renar vårat dagvatten och där tagit upp Alhagens våtmarksanläggning som ett skolexempel på hur en bra sådan rening kan se ut. Till våren kommer jag återigen få säga: vad var det jag sa? När de snömassor innehållande allsköns härligheter börjar att smälta och perkolerar ner i jorden för att slutligen nå vårat grundvatten och där ställa till oreda, tänk om vi då hade haft stora våtmarker som kunde tagit hand om dessa vattenmassor och låtit växtligheten stått för en stor del av reningen? Jag kan redan nu säga till våra politiker att det är dags att tänka till lite, vi måste kopiera Alhagens våtmark och implimentera dessa åtgärder på åtskilliga fler ställen. Så är det bara, finns inga undantag. Det ska bli roligt att få se den vårflod som kommer att komma, jag ser fram mot att få bevittna gäddleken som näsan går upp på land när det är högvatten, få se fiskgjusen dyka efter fisk i översvämmade ängar mm.

Men inte nog med det, det finns annat att titta på i naturen också. Om man nu skulle råka hitta en granskog med mycket hög ålder på träden kan man hitta den ovanliga bombmurklan, men man ska inte plocka upp denna explosiva geléklump för den är som sagt mycket ovanlig och lever saprofytiskt på gamla granbarr. Var försiktig!

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment