Dan Andersson

2010-08-26

Hur är det ställt med östersjön egentligen?

Filed under: debatt — Tags: , , , — Dan Andersson @ 01:29

Rapport efter rapport om hur illa ställt det är med östersjön har kommit på löpande band nu under flera år, men finns det någon politiker från alliansen som reagerat på dessa rapporter? Det verkar inte så för ingenting händer i vanlig ordning. Det man från alliansens sida lyckats göra är att plocka bort 200 miljoner kronor som varit ämnade för naturvårdande åtgärder och lagt det på att köpa in skog, allt för att göra ett hastigt försök att uppfylla ett av 16 miljömål, men kommer det att lyckas? Näe 200 miljoner kronor är ingenting i skogssammanhang och när det handlar om naturvårdsåtgärder räcker inte de 200 miljonerna som var avsatta heller, det skulle snarare behövas uppemot 2 miljarder för att vi ska lyckas hindra den enorma förlusten av biologisk mångfald vi nu går igenom. Hur ska man lyckas få fram så mycket pengar? Det går inte, och under tiden kommer många arter i inlandet och ett antal arter i östersjön som  ejdrar, trutar, svanar och andra arter att försvinna från flera håll, allt medan östersjön blir än mer övergödd och B-vitaminbristen blir alltmer påtaglig, samtidigt som de som ska stå ansvariga för att vi klarar av att rädda östersjön slår ifrån sig allt ansvar och bara vill tjäna ännu mer pengar själva.

2 Comments »

 1. Hej!
  Jag råkade hamna på din sida närjag letade efter bilder på tallticka.
  Det första jag tänkte var “han har en riktigt bra kamera”! Super bra bilder överallt!
  Du verkar väldigt kunnig och insatt i det mesta vad gäller natur, miljö och djur. Imponerande!
  Jo, detta med Östersjön. Jag bor i Torshälla och inte långt från mig finns en stålindustri ägd av finska Outokumpu. Jag är engagerad pga av deras utsläpp både till luft och vatten. Förra året fick de lov av Miljödomstolen att öka på sin produktion ytterligare. Bland annat får de släppa ut (som högst per år)NI 330 kg, Cr(tot)330 kg och Cr(VI)= sexvärdigt krom direkt ut i en närbelägen å, som rinner ut i Mälaren, som rinner ut i Östersjön! Detta har MILJÖDOMSTOLEN godkänt! Jag har alla papper här (offentlig handling) Inte undra på att Östersjöns sittuation är som den är när ingen sätter stop, utan ger ytterligare tillstånd till mer utsläpp!
  Hälsningar Marianne Högnefors

  Comment by Marianne Högnefors — 2011-04-11 @ 17:41

 2. Hej Marianne! Jo ibland kan man undra hur det är ställt med våra beslutsfattare när de vill släppa ut sexvärdigt crom där vi tar vårt dricksvatten… Det vore inte så dumt om man kunde nå ut i media med dessa uppgifter. Jag kan inte begripa hur de resonerar, man undrar om det inte finns någon muta med i bilden. Vi som kämpar för miljön kämpar i en rejäl motvind, det har vi alltid gjort och när man dessutom högskoleutbildar sig på området men inte får något jobb, då inser man hur lågprioriterat detta är.

  Kul att du gillar bilderna, det mesta är nog taget med canon 400D och sigmaobjektiv, fast nu har jag införskaffat 2 st 50D, ett med canons 400/5,6 och ett till sigmas 150 macro, har kvar ett 400D hus med ett sigma 18-50 2,8 som är tänkt att användas till växter och landskap.

  Mvh

  //Danne

  Comment by Dan Andersson — 2011-04-12 @ 02:26

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment